Petek Temizliği
Genelde kirli tesisatlar temizlendikten sonra bazı noktalarda kireç tamamen yok olmaz. Petek temizleme işlemi yapıldıktan sonra tesisatın içerisine mutlaka koruyucu sıvı atılması gerekir. Neden mi? Evinize bizim firmamız yada farklı bir firma gelip petek temizliği yapacağız dediklerinde 2 saat içerisinde sadece kaba pislikleri temizleyebilirler. Koruyucu sıvının temizleme kimyasalından farkı tesisatın içerisinde kalmasıdır. Isıya en çok maruz kalan bölge ısıyla temas halinde olan noktadır. Bu nedenle kombilerin eşanjörleri en çok kireç bağlayan yerdir. Temizleme sıvısı asidik özellikte bir sıvı olduğu için kombinin içerisine göndermek biraz tehlikelidir. Sebebi petek temizliği esnasında kimyasalın asit içeriği kombinin contalarına ve alüminyum parçalara zarar vermesidir. Bu zarar hemen öyle ortaya çıkmaz temizlik yapıldıktan 3 ile 5 gün arasında zamanla belli olur. Kombi eşanjör delikleri kirece maruz kaldığında tıkanır ve sıcak su çıkışı zayıflamaya başlar. Ama petek temizliği bittikten sonra sistemin içerisine 1 litre koruma sıvısı ilave edilirse kombi çalıştırılmaya başladığı andan itibaren suya karışarak peteklerin ve kombinin bütün noktalarını dolaşır. Radyatör musluk aralarını, kolektör vanalarını metalik renge çevirir. Bu koruyucu malzeme sistemi sıfır gibi yapıyor desem yalan olmaz. Koruyucu sıvı bazik özellikte bir kimyasal olduğu için ısıtma sisteminin içinde 10 yıl kalsa bile zarar vermez. Metal malzemelerin içinden geçtiği süre boyunca her tarafı ayna gibi yapar. Ben bunu deneyi kendi kombi ve kireç tutmuş çaydanlıkta denedim. İster inanın ister inanmayın çaydanlığın içindeki kireçleri hiçbir kazıma yapmadan 1 saat gibi kısa sürede tertemiz yaptı. Kombi çalışırken bu sıvı hareket halinde olur su sirkülasyon yaptıkça sürtünme yoluyla değdiği her metal parçayı ilk gün ki haline çevirir. Tamamlanmış bir petek temizliği yaptırmak istiyorsanız mutlaka sistemin içerisine koruyucu sıvı mutlaka atın.
Peteklerin Temizliği Nasıl Yapılmalı?
Petek temizliği sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Kulaktan duyma bilgilerle perşembe pazarından bir makine alıp bu işi yapmaya çalışan bir sürü insanla karşılaştım. Su tesisat mesleğini çocuk oyuncağı zanneden elektrik tesisatçıların elinde bile bu makinelerden bulunmaktadır. Mesleğimizi severek yaptığımız için her yıl peteklerin temizliğini nasıl daha iyi yaparız diye araştırma yapıyoruz. 2014 kışında bize özgü başka hiçbir firmada göremeyeceğiniz temizleme metodu geliştirerek peteklerin alt taraflarının ısınmasını sağlıyoruz. Kullandığımız ilaçlardan tutun temizleme makinelerine kadar bütün alet edevatı test odamızda 1 yıl deneyerek sonuçların mükemmel çıkması neticesinde müşterinin evinde uygulamaya gidiyoruz. Bu yıl çok farklı bir temizlik modeli ile hizmete başladık. Kalorifer peteklerinin sökülmeden ve içerisinde gram pislik bırakmadan temizlemenin nasıl yapıldığını görmek için firmamızın hizmetlerinden yararlanmanız gerekiyor.
Petek temizliği nasıl yapılır?
Öncelikle bu yazıyı yazmamızın sebebi peteklerini temizletecek müşterilerimizi aydınlatmaktır. Kalorifer borularını temizlemekteki amaç tesisatın içerisindeki kireç ve tortuyu kimyasal ilaç kullanarak dışarıya çıkarmaktır. Fakat akıl almaz derecede bu işin kaçamak yöntemleri ortaya çıkmıştır. Bunlardan biri müşterinin evine servis elemanları giriyor ve kalorifer tesisatının içerisindeki kirli suyu boşaltıyor. Buraya kadar her şey normal fakat tesisatın içerisine temizleme kimyasalı adı verilen bir sıvı atıp vanayı kapatıp çıkıyorlar. Sizce içeriye atılan kimyasal peteklerinizin içerisinde temizlik yapabilir mi? Bizce yapmaz neden mi? Temizlik yapsa bile içerde ilaç kireci pası sökecek, peki bu sökülen tortular nereye gidecek uçacak değil ya. İlaçlama yapıldıktan 20-25 dakika sonra pislikler dışarıya alınmazsa yine peteklerin dibine çökecek ve ısı probleminiz tekrarlayacaktır. Ayrıca bu tür kimyasallar asit özelliğine sahip bir yapıdadır. Kombinin içerisinde bir saatten fazla durduğunda içerde kireçle karşılaştığı noktada tepkime başlayacak ve gaz çıkaracaktır. Bazı zamanlarda ilacın 100 mililitresi içerde kaldığında biz gittikten 1 saat sonra kombinin basıncı yükselir ve emniyet ventili su atmaya başlar. Bu sayfanın ortasındaki video petek temizlik kimyasalının nasıl bir etki yaptığını kanıtlamaktadır. Kısacası asit özelliği barındıran temizlik kimyasalını içeriye atıp bırakıp gidecek bir babayiğit tanımıyorum. İçeriye asit özelliğine sahip kimyasal bırakıp gitsinler de görelim. Anlatacaklarım bu kadar tesisatınızı ve peteklerinizi temizletirken bir kez daha düşünün içeriye atılan kimyasalların mutlaka yetkili ağızlardan içeriğini öğrenin. Plastik kabın içerisindeki ilaç sandığınız sıvı boyalı su bile olabilir. Bunları nerden mi biliyoruz bu işte kendini büyük firmaymış gibi gösteren eli anahtar tutmasını bile bilmeyen yani su tesisat ustası olmayan bu işe sırf para kazanma amaçlı giren çok vatandaş tanıyoruz. Bu işi sektöre kazandırmış biri olarak işinizi verirken telefonda güzel ses tonu ile değil telefonda karşınıza çıkan kişinin sorduğunuz sorulara cevap verebiliyor mu yoksa veremiyor mu diye kontrol edin.
Petekleri ne zaman temizletmek gerekir?
Evinizde bulunan petekler eskisi kadar performanslı bir şekilde yanmadığında aşağıda yazılı şikayetleri yaşıyorsanız tesisat borularında ve peteklerde tıkanma var demektir. Peteklerinizin az ısınma sebeplerinin %95`i tesisatınız daki aşırı kirlenmeden kaynaklandığı için petek temizliği yapılır.
- Peteklerin yarıdan aşağısı ısınmıyor ise
- Petekler hiç ısıtmadığında yada kombinin derecesini yüksek ayara getirdiğiniz halde peteklerin altı ısıtmıyorsa
- En son petek hiç yanmıyorsa
- Kombi sürekli kirlenmeden dolayı arıza yapıyorsa
- Kalorifer peteklerinin 2 yıl veya daha uzun süredir hiç temizliği yapılmamış ise
- Kombi filtresi sürekli tıkanıyorsa
PETEKLERİN YETERİNCE ISINMIYOR NE YAPMALIYIM ?
Petekleriniz daha önceki yıllara nazaran daha az ısıtıyor veya hiç ısıtmıyorsa petek temizlik hizmetimizden hemen yararlanmanızı tavsiye ediyoruz. Yavaş ısısı azalan radyatörleriniz yani peteklerinizin alt taraflarında kireç tortu gibi katı atıklar oluşmaya başlar. Bu yabancı maddeler suyun gidiş ve dönüşünü olumsuz yönde etkiler. Suyun hızındaki bu yavaşlama peteğin bazı kısımlarının yanmamasına sebep olur. Petek temizliği yapılarak borularınızın ve peteklerinizin içerisindeki kireci yok edebilirsiniz.
Radyatör kombi ve tesisat temizleme kimyasalı ne işe yarar.
Kombi ve radyatörlerinizde suyun ısınmasıyla birlikte kireç ve su taşı oluşur. Zamanla kombi eşanjörü, boru ve peteklerinde kireç ve su taşı oluşur. Temizleme kimyasalı ile yıkama yaparak kireç, korozyon ve su taşları temizlenir. Bu işlemin ardından ısıtma sisteminiz temiz su ile yıkanır. Yıkama işleminin sonunda sisteminize koruyucu kimyasal eklenerek sisteminizin bir daha kireç ve su taşı tutması engellenir.
Peteklerde hava olduğu nasıl anlaşılır?
Radyatörlerinizde hava olduğunu anlamak istiyorsanız radyatörün üstünde elinizi gezdirin ve peteğin altı ısınıp üstü ısınmıyor yada üstü ısınıp altı ısınmıyor ise kalorifer peteğinde hava var demektir. Radyatörden hava almak için aşağıdaki malzemeler olması gerekir. Purjör anahtarı veya kısa bir düz tornavida
Prujör tapası resimde görüldüğü gibi purjör tapası radyatörün sağ veya sol üst tarafında yer almaktadır. Anahtar veya düz tornavida ile saat yönünün tersine anahtarı çevirerek petekte olan havayı atabilirsiniz. Bu işlemi anahtarı yavaş yavaş açarak yapınız. Eğer açtığınızdan bölümden hava geliyorsa peteğiniz de hava var demektir. Hava bittikten sonra su gelmeye başlar su geldiği anda anahtarı saat yönünde çevirip kapatın peteğin havası alındı demektir. Radyatörden direk su geliyorsa hava almanıza gerek yoktur. Hava aldığınız halde peteğiniz hala ısınmıyorsa bizi arayabilirsiniz.
Petek Temizliğinin Faydaları
- Kombinin daha verimli ve daha rahat çalışmasını sağlar.
- Peteklerde meydana gelen tıkanmaları önler.
- Yıllarca tesisatta devir daim yapan suyun kireçten pisliklerden temizlenerek daha iyi bir ısınma vermesini sağlar.
- Tesisat kirliliğinden dolayı sürekli arıza yapan kombilerde bakım masraflarını azaltır.
- Isınma için ödediğiniz faturalarınız da %10 azalma gözlenecektir.